Milano

Ulig mange andre byer i Italien er her en by som ikke tiltrækker turister i hopetal, som bruger dagene på at se århundreders bygningsværker i mere eller mindre forfald. Her er tværtimod tale om en by som er kendt for mode af højeste kvalitet. Alle kendte mærker har butikker i byen og byens modeuge er velbesøgt. Italiens største koncentration af industri findes også her. Vi besøgte byen på en fire dages miniferie i oktober 2010. Turens længde var passende, det gav os mulighed for at se de seværdigheder der er i et passende tempo og mulighed for at slappe af ved de mange fortovscafeer. Vi fløj fra Lubeck Lufthavn med Ryanair (500 kr, retur pr. person). Det var første gang vi fløj fra Lubeck, som kun benyttes af to lavprisselskaber. Selve afgangshallen var et telt. Ja, et telt med varmelamper i loftet og 6 gates. Det generede ikke os, tværtimod, hele konceptet havde mange fordele. Vi kunne parkere lige ved siden af lufthavnen, turen fra indgangsdøren gennem sikkerhedskontrol og til gate tog 2 minutter, og flyet parkerede lige udenfor døren. Vi landede i Bergamo lufthavn (Orio al Serio), som ikke er Milanos primære lufthavn, men igen en der benyttes af lavprisselskaber. Fra Bergamo lufthavn tog vi en lufthavnsbus til Milano centrum.

Milano - centrum

Den første dag brugte vi på at slentre rundt i centrum. Vi var meget imponerede over katedralen på Piazza del Duomo. Katedralen kan rumme 40.000 mennesker. Dens indre er som så mange andre italienske kirker, flot og overdådigt udsmykket, men det var ikke det som vi fandt interessant. Det der gjorde katedralen speciel, var at man kan gå op af en trappe helt op på selve katedralens tag. Hele tagområdet er overdådigt udsmykket med marmorfigurer, spir, gesimser, rækværk og små trapper overalt. Faktisk er der på facaden og taget intet mindre end 135 spir og 3200 statuer, som dækker alle flader på en utrolig ekstravagant måde. På selve taget sad vi og nød solens stråler, de mange udsmykninger, den imponerende udsigt og turisternes samtaler på utallige sprog mens solen glimtede i en kobberstatue af Jomfru Maria på en 108 m højt spir. Mode er en vigtig del af Milano og i gågaderne som udgør den såkaldte Gyldne Firkant har alle de verdenskendte mærker, som Prada, Vercaca, Dolce & Gabbana deres egne butikker. Alt er meget eksklusivt og mange steder står der vagter foran butikkerne. Den slags butikker og luksus har aldrig sagt mig ret meget. Jeg vil hellere bruge pengene på at rejse, men det var alligevel en speciel oplevelse at slentre igennem gaderne hvor ultratjekkede italienere, turister og andet godtfolk myldrede omkring.

Termiske bade

En af dagene brugte vi i spa/termiske bade. Stedet er ikke omtalt i turistbøgerne, men vi fandt det på nettet hjemmefra. Terme Milano består af en række termiske bade af forskellig slags. Udendørs er der et par bade beliggende i en flot have omkranset af en gammel rustik bymur. Indendørs er der en lang række forskellige bade med dyser der masserer ryggen, bassiner med undervands musik og lysshow, rum hvor det er muligt at ligge under vandfald, regn etc. Desuden er der mulighed for at bruge badesalte, skrubbecremer, olier og lignende. Der er desuden saunaer af forskellig slags og mulighed for at løbe forskellige massager. Derudover er der en lækker buffet med brød, skinker, sunde snacks, frugt og friskpressede juicer. Med i prisen følger også lån af badekåbe, håndklæder, slippers og man får et sæt med shampoo, balsam, creme m.m. Desuden er der i brusebadene en lang række forskellige shampooer, cremer m.m. man kan benytte. Vi havde en dejlig dag i de termiske bade. Det var dejligt at slappe af i flotte omgivelser, og jeg synes virkelig, at vi fik meget for pengene her. Stedet henvender sig ikke direkte til turister, men det er ligger i gåafstand fra centrum og hotellet vi boede på. Prisen for et besøg er 42-49 euro. En af aftenerne spiste på en restaurant (Restaurant Da Maruzzella) i nærheden af hotellet. Da vi ankom var stedet stuvende fuldt og vi måtte vente ti minutter på at få et bord. Det gjorde ikke så meget, for i ventetiden blev vi underholdt at energiske pizzabagere i højt humør, som stod ved døren og bagte pizzaer i et hæsblæsende tempo. Maden vi fik var god, meget enkel og typisk italiensk. Vi fik antipasti med parmaskinke, herefter nogle lækre stegte grøntsager og en pastaret hver. Præcis hvad vi fik husker jeg ikke, men kun at maden var godt tilberedt og at vi fik så mange retter og vin at vi vaklede fra bordet. Stemningen på stedet var god, til trods for at stedet var fyldt med mennesker i al den tid, vi var der.

Bergamo

På afrejsedagen tog vi tilbage til Bergamo, denne gang med tog (45 min). Togturen var fin, på nær den mindre, men irriterende bøde, vi fik for ikke at have stemplet billetterne i en automat før afgang. Billetkontrolløren talte et fint engelsk og gav os en stor bøde (omkring 500 kr). Da vi argumenterede med, at vi ikke vidste, at man skulle stemple billetten, og at vi i øvrigt ikke havde så mange kontanter, talte han pludseligt kun italiensk.Han gik dog alligevel med til en bøde på ca.100 kr, som han tilgengæld ikke gave os en kvittering for, så dem har han sikkert stukket direkte i lommen. Vi kom til Bergamo og fik et hostel til at opbevare vores bagage, mens vi udforskede byen. Den gamle bydel ligger på en bakke ca. 1,5 km fra stationen. Udsigten fra hovedgaden op mod bydelen med en imponerende fæstning er flot, og det sidste stejle stykke er det muligt at køre med en tandhjulsbane. Indenfor bymuren i den gamle middelalderby kan man se Bergamos fæstning, hvor der i dag er to museer og desuden et par kirker. Rundt langs hele bymuren er der udsigtspunkter, hvor man kan nyde den betagende udsigt over Bergamos tage og de mange flotte haver som til tider nærmest hænger på skråningen.Gaderne er smalle og munder her og der ud i små torve. På et af disse fandt vi en lille restaurant hvor vi fik grocchi til frokost. Efter frokosten og en sidste kop italiensk kaffe var der kun tilbage at tage lokalbussen fra stationen til lufthavnen og flyve retur over Alperne.

Hotel

Hotel: Eurohotel Hotellet ligger tæt på metrostationen Porta Venezia, hvilken gjorde det nemt hurtigt at komme til at fra centrum, hvis man ikke har lyst til at gå. Det er muligt at købe et to-dages kort til den offentlige transport. Turistbussen i to etager kører også forbi tæt på. Hotellet er tre-stjernet og vi oplevede en fin service under vores besøg. Værelset og badeværelset var som den slags skal være, pænt og rent uden at være prangende. Værelset lå ud mod gaden, men eftersom det er en lille gade var der ikke meget støj og det var hyggeligt at følge med i de lokales liv. Morgenmaden var en standartbuffet med croissanter, baguettes, søde kager, toastbrød, ost, syltetøj, yoghurt, mysli, frugt, kaffe og the.

Skriv et svar